Criteri 7
La gestió social dels entorns d’aprenentatge
Aquest criteri fa referència a les configuracions i dinàmiques dels infants i joves en l’entorn d’aprenentatge. L’organització (per exemple, un grup gran, grups petits, grups fixos o grups flexibles) impacta en les experiències d’aprenentatge. És clau que aquesta organització reflecteixi les característiques dels entorns d’aprenentatge que responguin als 7 principis de l'aprenentatge:
- La persona és el centre de l’aprenentatge.
L’entorn d’aprenentatge reconeix que les persones que aprenen en són les protagonistes, n’estimula el compromís actiu i les ajuda a comprendre la seva pròpia activitat d’aprenentatge. - L’aprenentatge és de naturalesa social.
L’entorn d’aprenentatge es fonamenta en la naturalesa social del procés d’aprendre i fomenta activament l’aprenentatge cooperatiu ben organitzat. - Les emocions són part integral de l’aprenentatge.
En l’entorn d’aprenentatge, és fonamental que els docents estiguin en sintonia amb les motivacions dels alumnes i amb el paper clau que tenen les emocions en l’assoliment de resultats. - L’aprenentatge ha de tenir en compte les diferències individuals.
L’entorn d’aprenentatge ha de contemplar les diferències individuals entre les persones, inclosos els seus coneixements previs. - L’esforç de tot l’alumnat és clau per a l’aprenentatge.
L’entorn d’aprenentatge ha de dissenyar programes que exigeixin, a tots, esforç i afany de superació, però sense una sobrecàrrega excessiva o por. - L’avaluació continuada afavoreix l’aprenentatge.
L’entorn d’aprenentatge ha d’operar amb expectatives clares i aplicar estratègies d’avaluació coherents. Cal insistir molt en el feedback formatiu de l’avaluació, que ha de contribuir a l’aprenentatge. - Aprendre és construir connexions horitzontals.
L’entorn d’aprenentatge promou la connectivitat horitzontal entre disciplines i llenguatges i també amb la comunitat i el món en general.